05 юни

mief_steps_fb_webclicksВ рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси – съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.

Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят своите големи стъпки в личното и професионалното си развитие. Днес ви срещаме с Яница Маринова, учител в английска детска градина Bridge Lane Nursery и българско училище “Звънче” в Лондон.

1508532_895183733839107_1129104195392412394_nПредишният й опит включва работа като репортер в различни български медии, ръководител на детски театрални групи, сценарист и продуцент на три късометражни филма.  Яница е и автор на образователни помагала за деца като детска книга- игра за лесно учене на частите на речта ,,Температура на думите”, която успешно се ползва от български училища в Австрия и Англия. Създател е и на книга-игра “Крем Карамел”, както и автор на  моноспектаклите ,Брутно Национално Щастие, Огледална стрела и онлайн радио предаване “Гара Надежда”.

Кога за последно излезе от зоната си на комфорт и до какво доведе това? Доста често излизам от зоната си на комфорт. Обстоятелствата, родили се по пътя, ме отвеждат към непознати хоризонти, които винаги са осеяни с нещо неочаквано. Прекрасно е човек да попада в друга среда, защото именно тогава разбира кой е всъщност. Зоната на комфорт е онази среда,  в която си мислим, че се проявяваме изцяло, но това далеч не е  така. Именно в критични моменти, в моменти на различното от общоустановеното се проявява нашата мисъл и действие. Това е дълбочинен процес на самоизследване.

Какви знания и умения ти помагат най-много в ежедневните успехи? Спокойствие, търсене- стремеж да осмислиш другата гледна точка, гъвкавост, убеденост, че случваш именно онова, което в този момент те прави смислена личност. Търпение на квадрат, отключено за предизвикателства съзнание и воля.

Коя е твоята голяма стъпка, в която магистратурата ти помогна? Да осмисля отделните стъпки в бизнес процеса, да построя в съзнанието си идеята детайлно- канава на бизнес идеята. Магистратурата ме срещна с много практици, които ми дадоха ценни съвети за пътя на моята идея.

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че предприемач не се учи, а се става? Предприемачеството е усещане. Всяко усещане освен от емоция се ражда и от мисловен процес.  Когато мисълта е подплатена с познания за верните ходове, резултатът е на лице. Така че предприемачество се чете….като книгата на живота….

Как ще обясниш на баба си какво е иновация? Мила бабо, това е нещо, което аз измислих сега и никой преди мен не се е сетил да го направи..Нали е прекрасно? Нещо съвсем ново…

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.