17 юни

mief_steps_fb_webclicksВ рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси – съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.

Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят своите големи стъпки в личното и професионалното си развитие. Днес ви представяме Владислав Драмалиев, който в момента е Head of Digital Marketing в блокчейн платформата Aeternity.  Предишният му опит включва позиции като маркетинг анализатор в Chaos Group, експерт по Европейската схема за търговия с емисии и Политика по изменение на климата, както и Мениджър проекти в Access MBA.

Владислав е и Биткойн ентусиаст – съосновател на първия сайт за обмяна на биткойни в България и Българската Биткойн Асоциация; Основател на BitHope.org и CoinFixer.com, както и организатор на Crypto Meetup Sofia.

Кога за последно излезе от зоната си на комфорт и до какво доведе това? – Излизането от зоната на комфорт е много важно за осъзнаването на това кой всъщност си и на какво си способен. Опитвам се да излизам често от нея по време на различни приключения сред природата и в ежедневието. Професионално – излизам от нея като се заемам с нови задачи или се опитам да стартирам нещо ново.

Последният по-сериозен път, когато реших да изляза от нея беше когато стартирах BitHope.org – първият уебсайт в Европа (един от първите в света), които имат за цел да представят биткойн пред неправителствения сектор като представят множеството предимства на биткойн даренията. Този проект продължава да се развива като ми помага да се чувствам част от международното Биткойн общество.

vladislav-dramalievКакви знания и умения ти помагат най-много в ежедневните успехи? Според мен липсата на опасение от неуспех е изключително важно качество. То ти помага да не се страхуваш да опитваш, а това е най-естествения начин да се учиш. Добрият фокус в комбинация с добро планиране вършат чудеса за ежедневната продуктивност.

Коя е твоята голяма стъпка, в която магистратурата ти помогна? Считам, че тя тепърва предстои. Желанието ми е да приложа всички подходи, представени по време на магистратурата с цел валидиране (или не) на нова стартъп идея в сферата на криптовалутите.

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че предприемач не се учи, а се става? Според някои хора са естествени предприемачи и просто развиват вродения си талант чрез опити и грешки. Според мен с помощта на малко знание могат да бъдат избегнати множество грешки и така да бъдат спестени време и ресурси. В този смисъл е добре да получиш някои основни съвета преди да се впуснеш в “проба-грешка” приключението.

Как ще обясниш на баба си какво е иновация? Иновацията е в основата на развитието. Целта й е да подобри ефективността на определен процес и така да получиш повече с по-малко.

Заслужава ли си инвестиция в образованието и защо? Абсолютно, въпреки че според мен сферата започва силно да се децентрализира. Освен знанията, които може да се окаже че са ти или не са ти необходими, доброто образование те учи, буквално, да мислиш. Въпреки че май в днешно време не е много модерно, да можеш да мислиш може да се окаже много полезно.

Коя е следващата ти голяма стъпка, за която искаш да ни разкажеш? Както вече споменах ще се опитам да проверя комерсиалната стойност на една нова идея, която се зароди по време на разговор с мой познат. Идеята, сама по себе си, е хубаво нещо, но през годините съм разбрал, че нейната стойност произлиза от изпълнението й.

За да избегна сляпо впускане в стартъп приключение, ще се опитам първо да я развия посредством дипломната ми работа по Иновации, Предприемачество и Финанси. Реализацията й ще дойде само ако съм до голяма степен сигурен, че предлаганата услуга ще се използва. Съществуването дори на най-хубавата къща се обезсмисля, ако в нея не живее никой. Ще използвам опита и знанията си още преди да съм направил първата копка, за да проверя дали за моята ще има наематели.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.