03 ноем.

В рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по Бизнес иновации и  предприемачество– съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и ти си готов за следващата си голяма стъпка, вземи стипендия и стаи част от Магистратура по Бизнес иновации и предприемачество. Разбери повече как тук.

Вилияна АлексиеваГордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят своите големи стъпки в личното и професионалното си развитие. Днес ви запознаваме с Вилияна Алексиева, финансов експерт в голяма банкова институция, любител на хубавото вино и кулинарията, неуморен пътешественик.

Кога за последно излезе от зоната си на комфорт и до какво доведе това?

За мен е важно да намирам нови предизвикателства и да научавам по нещо ново за себе си. Всяко ново, обогатяващо изживяване ми помага не да изляза от зоната си на комфорт, а по-скоро да я разширя.

Какви знания и умения ти помагат най-много в ежедневните ти успехи?

Зад всеки успех стоят доста усилия – това бих казала, че е първостепенен фактор за успеха за мен.

В динамичното ежедневие добри организационни умения са абсолютно необходими. Също от много голямо значение са умението да комуникирам ефективно на различни нива, както и да работя добре в екип. Последното налага да умея да разчитам правилно средата си, да бъда гъвкава и да лавирам между различни роли – от лидер до последовател.

Коя е твоята голяма стъпка, в която магистратурата ти помогна?

Научих се да мисля доста по-структурирано, да дефинирам добре целите си и да се фокусирам върху тях. Това са умения от огромно значение, които ми помагат да довеждам проектите си до край.

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че предприемач не се учи, а се става?

Считам, че успешният предприемач цели баланс между двете. Действието, както и ученето, сами по себе си, не са гаранция за успех.

Как ще обясниш на баба си какво е иновация?

Нещо ново/подобрено старо, което е широко достъпно, и прави по-добър твоя живот и живота на много голяма група от хора.

Заслужава ли си инвестиция в образованието и защо?

Образованието е инвестиция не само на финансов ресурс, но и на ценно време и на много усилия. Когато образователната програма е подбрана съобразно плановете ни за по-нататъшна реализация, когато надгражда съществуващи знания и умения, тогава инвестицията си струва. При всички положения подобна стъпка трябва да бъде много добре предварително обмислена.

Коя е следващата ти голяма стъпка, за която искаш да ни разкажеш?

Предстои може би най-големия и отговорен проект в живота ми – скоро със съпруга ми ще станем родители за първи път. В по-дългосрочен план бих искала да бъда достоен пример за детето си. Очакването ме изпълва с изключително много ентусиазъм и енергия, които вярвам ще доведат със себе си и други прекрасни случвания.

Ако и ти си готов за следващата си голяма стъпка, вземи стипендия и стаи част от Магистратура по Бизнес иновации и предприемачество. Разбери повече как тук.