04 ноем.

В рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по Бизнес иновации и  предприемачество– съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и ти си готов за следващата си голяма стъпка, вземи стипендия и стаи част от Магистратура по Бизнес иновации и предприемачество. Разбери повече как тук.

Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят своите големи стъпки в личното и професионалното си развитие.

Валентин ДимитровДнес ви запознаваме с Валентин Димитров, който се занимава със софтуерна разработка на свободна практика и развива собствена онлайн платформа за спортни събития – Running Raccoon.

Работи е като софтуерен разработчик в няколко фирми, с кратка пауза, през която преподава в софтуерните курсове на SoftUni. По-късно става и мениджър на отворените курсове извън задължителната програма на академията.

Обича да прекарва свободното си време в природата на преходи и състезания по планинско бягане. Казва, че спортът му помага да изгражда дисциплина и за останалите сфери на живота си. От известно време посещава деца в институции.

Вярва, че всеки от нас има отговорност да се грижи и да предава опита си на следващото поколение и само така можем да се надяваме за едно по-добро бъдеще.

Кога за последно излезе от зоната си на комфорт и до какво доведе това?

Зона на какво? Комфорт, да – чувал съм за това място, но не ми е много познато, хаха.

Старая се всеки ден да предизвиквам себе си по най-различни начини. Последното по-значимо предизвикателство, което си отправих беше да напусна сигурната работа на заплата и да започна да търся сам възможности за развитие както и да създавам такива.

Какви знания и умения ти помагат най-много в ежедневните успехи?

Най-много ми помага знанието, че няма нищо невъзможно. Високите цели просто изискват правилната подготовка и много опити и търпение. В този смисъл това да разпределяш добре времето си също е умение, в което напредвам и е ключово за да се справяш с ежедневните предизвикателства.

Нещо, което научих от Светлан Станоев в магистратурата и прилагам доста често е, че и не всяко нещо, което ни се поиска да осъществим ни се полага и трябва да преценяваме добре в какво влагаме енергията си.

Коя е твоята голяма стъпка, в която магистратурата ти помогна?

Със сигурност мога да кажа, че това беше промяната в мисленето и по-конкретно, че добрите идеи просто хрумват на някого в един миг. Сега знам как да оценя всяка идея, която ми идва на ум, как да проуча нейните възможности и приложение и да направя план за развитието й стъпка по стъпка, за да може с много труд да узрее до нещо полезно за околните.

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че предприемач не се учи, а се става?

Няма как да постигнеш каквото и да било стойностно нещо без учене. Въпреки това, човек учи по много начини.

Можем да се поучим чрез правене от грешките си, можем обаче и да избегнем някои от тях като почерпим опит от книги и хора, вървяли по същия път. Това, което знам за предприемачеството до момента е, че всеки захванал се в тази посока го чака здрава работа и колкото и да си учил, не си достатъчно подготвен и погрешни решения ще има.

Аз лично нямам време да допусна всички възможни грешки, за да придобия нужния опит, а чрез учене можеш си спестиш определено количество откриване на топлата вода и да стартираш идеите си с летящ старт.

Как ще обясниш на баба си какво е иновация?

Все още изпитвам трудности да й обясня какво точно работя. Може би бих го обобщил като хитра идея, реализирана на практика с цел да улесни нечие ежедневие.

Заслужава ли си инвестиция в образованието и защо?

Разбира се! Качественото образование е най-добрата възможна инвестиция за мен. Това е начинът човек да отключи потенциала си и да види отвъд досегашните си представи. Досега възвращаемостта ми от този тип инвестиции винаги се е оправдавала и е надминавала очакванията ми!

Коя е следващата ти голяма стъпка, за която искаш да ни разкажеш?

В момента съм се фокусирал над развиването на платформата Running Raccoon.

Изключително вълнуващо преживяване е да градиш нещо от нулата. Следващите стъпки са увеличаване на екипа, пускането на много нови функционалности и валидиране на различни стратегии. Надявам се в скоро време да служи за вдъхновение на много хора в България и по света да се движат и спортуват повече и да предизвикват собствените си граници.

Ако и ти си готов за следващата си голяма стъпка, вземи стипендия и стаи част от Магистратура по Бизнес иновации и предприемачество. Разбери повече как тук.