05 ноем.

В рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по Бизнес иновации и  предприемачество– съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и ти си готов за следващата си голяма стъпка, вземи стипендия и стаи част от Магистратура по Бизнес иновации и предприемачество. Разбери повече как тук.

Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят своите големи стъпки в личното и професионалното си развитие.

Стефани ДимитроваДнес ви запознаваме със Стефани Димитрова, маркетинг директор на Pollenity. Pollenity е IoT startup, разработващ сензорни устройства за пчелни кошери. Благодарение на технология пчеларите получават информация в реално време за пчелите и тяхното здраве и продуктивност.

Стефани завършва бакалавър по Европеистика. Близо 2 години работи за НПО, като фокусът й там са младежки политики и инициативи. Има и едногодишен опит в Европейския парламент, първоначално в кабинета на евродепутат, а след това в Информационното бюро на ЕП в България.

През годините се включва в различни доброволчески проекти и инициативи, свързани с младежкото включване и овластяване – Младежки екип Европа, екипа на Български младежки делегати към ООН, организирането на Модел Европейски съюз София и т.н. Напоследък полага повече усилия да живее устойчиво и в хармония със заобикалящата я среда.

Кога последно излезе от зоната си на комфорт и до какво доведе това?

Прекарах лятото в САЩ, като работих дистанционно през това време. Часовата разлика и липсата на постоянна комуникация с екипа (такава, на каквато сме свикнали, когато сме физически на едно място) със сигурност бяха голяма трудност в началото, но това ме научи на по-добро планиране на задачите и подобри координационните ми умения.  

Какви знания и умения ти помагат най-много в ежедневните успехи?

Работата в стартъп е изключително динамична и няма два еднакви работни дни. За да си успешен в такава работна среда, е важно да можеш бързо да превключваш между проекти, да си организиран и не на последно място – да си отборен играч. 

 Коя е твоята голяма стъпка, в която магистратурата ти помогна?

Магистратурата ме въведе в един напълно нов за мен свят, който дотогава ми беше много интересен, но и също толкова непознат – този на предприемачеството. Тя беше един от поводите да се замисля с какво искам да се занимавам за вбъдеще и подтикът тотално да сменя средата и от европейската администрация да се насоча към нещо съвсем различно – стартъп екосистемата.

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че предприемач не се учи, а се става?

Със сигурност практическият опит е незаменим, но без правилната теоретична основа, грешките и провалите си остават грешки и провали, вместо да се превърнат в уроци. 

Как ще обясниш на баба си какво е иновация?

Иновацията е като готвиш супа и ти е свършило фидето, да се сетиш, че можеш да го замениш с макарони. И да се окаже, че така е още по-вкусно. 

Заслужава ли си инвестиция в образованието и защо?

Да, винаги и през целия живот. Защото в днешния динамичен свят е важно да не спираме да се развиваме, за да останем конкурентоспособни. 

 Коя е следващата ти голяма стъпка, за която искаш да ни разкажеш?

От тази учебна година се включвам като ментор в проекта Teenovator. Ще помагам на ученици да развиват свои предприемачески идеи и съм страшно развълнувана да им предам знанията си и да допринеса поне малко към раждането на следващия unicorn.

Ако и ти си готов за следващата си голяма стъпка, вземи стипендия и стаи част от Магистратура по Бизнес иновации и предприемачество. Разбери повече как тук.