04 юни

mief_steps_fb_webclicksВ рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси – съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.

Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят свойте големи стъпки в личното и професионалното си развитие. Днес ви срещаме с нашия възпитаник – Стефан Томов, който има успешна корпоративна кариера в бързооборотния сектор. В момента е част от маркетинг екипа на Байер България, дивизия Растителна защита, а предишният му опит включва позиции в Байерсдорф и Монделийз. В свободното си време обича да плува и да се гмурка.

Кога за последно излезе от зоната си на комфорт и до какво доведе това? Преди няколко месеца трябваше да направя внедрявана на апликация и съответно обучение. Времето беше доста ограничено поради предстоящи празници реално всичко трябваше да се случи за ден и половина.В първия момент си помислих, че е лудост, но нямах алтернатива да се оплаквам.В крайна сметка се случи обучението и реално научих до колко може да се притисне системата, добър урок за следващия път.

stefan-tomovКакви знания и умения ти помагат най-много в ежедневните успехи? Да се адаптирам към променящата се среда и да успявам да доставям резултатите в съответните срокове.

Коя е твоята голяма стъпка, в която магистратурата ти помогна? Голямата стъпка е решението ми да развивам собствен бизнес. Магистратура потвърди това мое желание и усилията, които влагам в нея.

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че предприемач не се учи, а се става? Стигнах до извода, че имам нужда от магистратура, която ми дава знания и се преподава от хора, които в момента имат реален бизнес. Магистратурата ми помогна да придобия знания и да ги структурира по логичен начин. Повечето от преподаватели са предприемачи и споделят много ценни съвета при създаването на бизнес. Магистратурата ще даде много добри познания и инструменти, които да минимизират риска при стартиране на бизнес. Попаднах и в група, която хората са много готини,  отворени към света, с различни интереси и професии, което прави магистратурата още по-интересна и яка.

Как ще обясниш на баба си какво е иновация? Както всички знаем, баба прави най-вкусната баница в семейството и ревностно пази рецептата от съседките.Бих й казал да направим стартъп: от нея баницата, от мен продажбите.Това е иновация, бабиното. :)

Заслужава ли си инвестиция в образованието и защо? Да,напълно.Ще споделя една притча, която прочетох наскоро:

Много способен дърводелец започнал  работа в дърводобивна фирма. Той бил устремен да докаже уменията си. Шефът му дал брадва и  показал района, в който трябва да сече дърва. Дърводелецът донесъл 18 дървета в края на първия ден. Собственикът го похвалил и дърводелецът обещал, че ще донесе повече дървета следващия ден. Дърводелецът работил още по-усилено следващия ден,но донесъл 15 дървета. След третият ден, човекът работил повече, но успял да донесе само 10 дървета.С всеки изминал ден, дърводелецът носел по-малко дървета. Отишъл при собственика и му се извинил с думите ,,Най- вероятно губя силата си!” Собственикът го попитал кога за последно е наточвал брадвата си. Дърводелецът се учудил и казал, че нямал време да наточва брадвата си.

Този разказ ме подсети още веднъж, че  не трябва да забравяме целите си и образованието е начинът, който спомогна човек да подобрява качествата си и да надгражда знанията. Смятам, че Магистратурата по иновации, предприемачество и финанси е точният избор за това надграждане и израстване.

Коя е следващата ти голяма стъпка, за която искаш да ни разкажеш? Планирам с един приятел да развием бизнес в сфера, близка до тази, която работя в момента.Сега сме на идеен етап  и предстои следващите месеци да направим прототип и да тестваме.

 Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.