04 юни

mief_steps_fb_webclicksВ рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси – съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят свойте големи стъпки в личното и професионалното си развитие. Срещаме ви с нашата любима Полина Билоконна, възпитаник на Магистърска програма по Иновации, предприемачество и финанси и както тя самата се представя лайфстайл блогър в www.polinasofia.com, ПР, полиглот и преводач, астролог, приятелка, дъщеря и просто човек, обичащ живота.

В момента тече конкурс за набиране на студенти със стипендия в Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разбери повече тук.

polinaКакво те занимава в момента, което би било полезно да споделиш с другите? Професионалният ми път в момента ме е насочил към една много харесвана от мен позиция от преди – Личен асистент на предприемач. Имах чудесен опит със собствен бизнес, но конкретно в момента съм в етап, в който не развивам нищо свое.

Та, позицията Personal assistant to CEO не е много разпространена в България и съответно не е много понятна на хората. Аз имам щастието да работя като личен асистент на успешни предприемачи в миналото си за няколко години в България и в чужбина. Дори след т.нар. ми мениджърски позиции в няколко компании, сега отново предпочитам да съм в ролята на Личен асистент.

Това, което ми се иска да споделя на младите хора със силни комуникационни умения, с бизнес жилка и с интерес към някоя конкретна индустрия е следното нещо: ако чувстват, че не са готови за свой бизнес – да посветят известно време за работа като лични асистенти. В дългосрочен план, това е много благодарна професия. В момента работата ми дава възможността да видя една изключителна интересна за мен индустрия отвътре и да се уча непрекъснато, без да съм фиксирана към една ограничаваща погледа ми върху цялото нещо позиция поради рутинните задачи.

poliКак ще обясниш на баба ти какво е иновация? 

Бабо, всичко, което ползваш в ежедневието си е иновация или някога е било иновация. Това е едно изобретение, което някога някой се е постарал да комерсиализира по такъв успешен начин, че ти днес да го ползваш.

В предприемаческото ДНК задължително има….вътрешен мощен пожарогасител за страхове. Страхогасител?:) Есенциално важен е.

Любим предмет по време на магистратурата е… А защо?  Абсолютно всяка лекция, водена от Цвети Тенева ми беше особено любима, независимо от тематиката.

Полезен бизнес урок, който научи по време на магистратурата е… Най-важното е човек да бъде верен на себе си и смел в действията си. В този свят всеки пречупва всичко чуто и научено през своята призма.  Аз така ги усетих нещата, ако трябва да обобщя всичко научено в магистърската програма с няколко думи:

Изключително благодарна съм на програмата  за начина, по който ми е повлияла: изостри ми цедката на мисленето, даде структура на някои конкретни въпроси-отговори като процес. Изобщо, структурира бизнес мисленето ми, което ме прави много щастлива днес.