18 май

mief_steps_fb_webclicksВ рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси – съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.

Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят своите големи стъпки в личното и професионалното си развитие. Днес ви срещаме с Милена Бояджиева, която има успешна корпоративна кариера в банковия сектор като отговаря за едно от дружествата в групата на Юробанк България и се занимавам с проекти, които са свързани с финансовата и регулаторна отчетност.

Нейният опит включва и позиции като анализатор и финансов мениджър предимно във финансовата сфера с кратка пауза в бързооборотния сектор.

milena-boyadzhieva-2Кога за последно излезе от зоната си на комфорт и до какво доведе това? В работата свързана с проекти и много хора излизането от зоната на комфорт е гарантирано и често неочаквано. Колкото и да си подготвен винаги има ситуации, в които е изпитание да се намери баланса между това екипа да е доволен и мотивиран и да се свърши работата в рамките на времето и бюджета. Често изначално интересите не съвпадат и се налага да се вземат бързи и не винаги популярни решения.

Какви знания и умения ти помагат най-много в ежедневните успехи? В края на деня според мен експертното знание и т. нар. “softskills” са еднакво важни за успешно справяне със задачите и успеха в кариерата, а и не само. Разбира се има някои фундаментални знания и умения, които са задължителни за всеки професионалист и предприемач.

Би следвало да се подразбира, но все пак не си представям, например, как и колко добър можеш да бъдеш ако не знаеш чужди езици. Финансите са силно подценявани и заклеймявани като скучен предмет, но изключително важни за успеха в работата, а и за качествен и спокоен живот на всеки от нас. Все повече ни се налага да бъдем предприемачи – на собствения си бизнес, в голямата компания и на себе си.

Коя е твоята голяма стъпка, в която магистратурата ти помогна? Не бих могла да посоча една голяма стъпка, но със сигурност мога да кажа, че магистратурата, знанията и контактите, които имам в резултат ми помагат всеки ден по безброй начини. Ако човек е отворен, любопитен и е склонен да си направи домашното, магистратурата може да отвори много хоризонти. Без колебание мога да кажа, че това е една от най-добрите инвестиции, които съм правила за себе си, която освен това е и абсолютно достъпна.

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че предприемач не се учи, а се става? Че в това има голяма доза истина. Каквото и да знаете, ако не предприемете действия, те са безполезни. Не е нужно да знаете всичко, не е нужно да можете или да имате всичко, важното е да започнете, да не се страхувате от проблемите и да сте гъвкави. И все пак когато сте екипирани и със знание, обаче, винаги ще сте крачка напред.

milena-boyadzhieva-1Как ще обясниш на баба си какво е иновация? Например – да те накарат да ползваш нещо, което не ти е хрумвало, че съществува, нито дори че имаш нужда от него, но днес се чудиш как си живяла без него.

Заслужава ли си инвестиция в образованието и защо? Абсолютно, и е една от малкото инвестиции, които винаги си заслужават независимо от модата, времето или кризите. Не винаги резултатите са видими и ясно измерими, но дългосрочните ползи са гарантирани и засягат както кариерата, така и личния живот. Пред потреблението под всякаква форма и обучението, винаги бих избрала първото.

Коя е следващата ти голяма стъпка, за която искаш да ни разкажеш? Драстични промени в сферата на дейност не планирам. Смятам, че капитала от натрупан опит и знания трябва да се използва по различни начини, а не да се изоставя когато започваме нещо ново. Винаги съм имала интереси в сферата на образованието и планирам проект, който като начало ще бъде напълно некомерсиален. С времето, ако се докаже както се надявам, че хората се възползват, има полза от него и отнема по-съществена част от времето ми ще се развива.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.