01 ноем.

В рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по Бизнес иновации и  предприемачество- съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и ти си готов за следващата си голяма стъпка, вземи стипендия и стани част от Магистратура по Бизнес иновации и предприемачество. Разбери повече как тук.

FB_IMG_1570782885114Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят своите големи стъпки в личното и професионалното си развитие.

Днес ви запознаваме с Калина Иванова, бранд мениджър в Лавена Мърчандайзинг“ ЕООД, където отговаря за разработка на продукти и марки и редица други дейности, свързани с пазара, конкуренция и годишни планове за активности.

Калина е и член на Български детски и младежки парламент; а в свободното си време обича да рисува, работи с ръцете си, реди пъзели, чете и често играе настолни игри с приятели.

Кога за последно излезе от зоната си на комфорт и до какво доведе това?

Трудно ми е да посоча кога за последно излязох от зоната ми на комфорт, защото съм се научила да не се съобразявам с нея. Смятам се за човек, който обича предизвикателства и често се впускам в такива. Ако искам нещо да стане – просто го правя.

Като малък ежедневен пример, бих посочила следната случка от миналия месец: имах нужда от съдействие от непознати хора в магазин, за да участвам в една промоция. Трябваше да спирам и говоря с няколко човека, докато някой се съгласи да ми помогне. Не се чувствах комфортно да ги заговарям, но нито това чувство, нито отказите на първите няколко ме накараха да се откажа. Просто исках нещо и го направих.

Като големи постъпки и решения в живота си мисля, че да имам три деца и две магистратури са чудесни примери. Въпреки, че не бих нарекла нито едно от тях – „некомфортно решение“.

Какви знания и умения ти помагат най-много в ежедневните успехи?

Несъмнено упоритостта, мултитаскинга и организираността.

Коя е твоята голяма стъпка, в която магистратурата ти помогна?

Основното, което направи магистратурата е да подреди, систематизира и надгради сериозно познанията ми. Даде ми стабилни теоретични и практични знания в области, в които не подозирах, че има толкова много какво да се научи.

До преди стартирането й не се бях замисляла какво в действителност е иновацията, какви видове бива, как се „ражда“, как можем да я постигнем и т.н. Не бях наясно със стъпките и етапите на един бизнес. Не подозирах, че има толкова добър инструмент за оценяване на потенциала на дадена идея и на всичкото отгоре той е разработка на преподавател в the Business Institute.

Най-голямата ми стъпка в тази магистърска програма е промяна на мисленето.

Какво ще кажеш на хората, които смятат, че предприемач не се учи, а се става?

Ще им кажа, че са прави, но и не са.

Предприемач се става, само когато започнеш да „предприемаш“ действия. До преди това си просто човек с една или много идеи. В това отношение смятам, че са прави. Но са в грешка, ако си мислят, че просто действието е достатъчно.

Изучавайки практическите предмети като „Стартиране на бизнес“, „Стратегически мениджмънт“, „Иновативни бизнес модели“, „Финансиране на иновациите“ и редица други ще придобият знания какво точно трябва да направят, за да стигнат по-бързо, по-безболезнено и с по-малко ресурси до крайната си цел. Знанието спестява време и пари.

 Как ще обясниш на баба си какво е иновация?

Бабо, иновацията е промяна. Не си мисли, че иновацията е само продукти и особено, че те трябва да са технологични – смартфони, коли и т.н. Иновацията може да се изрази в начина по който правим нещата, в модела на работа или в бизнес модела.

Заслужава ли си инвестиция в образованието и защо?

Категорично ДА! За мен познанието е само едно от „богатствата“, които получаваш по време на магистърската програма.

Основата е занятието, но попадането в среда на себеподобни и преподаватели с богат опит в областите на интерес е също от огромно значение. Обмяната на опит, идеи и знания са много обогатяващи. За съжаление местата, на които да го направиш не са толкова много, а тази програма го прави.

Ако и ти си готов за следващата си голяма стъпка, вземи стипендия и стани част от Магистратура по Бизнес иновации и предприемачество. Разбери повече как тук.