23 май

mief_steps_fb_webclicksВ рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси – съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.

Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят свойте големи стъпки в личното и професионалното си развитие. Днес ви срещаме с нашия възпитаник – Ивайло Николов.

IvayloИвайло определя себе си като мечтател, реализатор, оптимист… до край. Ето и неговото интервю:

От малък обичам да мечтая, а преди известно време (13-14 години) открих щастието, което носи реализирането на мечтите. Сега се занимавам само и единствено с дейности, които ми носят удовлетворение, предизвикателства, растеж и още повече сбъднати мечти. Преведено на езика на ежедневието – ръководя и развивам 2 компании в областта на печата и рекламата, радвам се на развитието на две неправителствени организации, в които съм участвал или създал, и за които съм инвестирал безброй часове труд, но за които, уви ми остава все по-малко време. Време, което в момента е ангажирано от семейството ми и прекрасната ми дъщеря, която скоро проходи и вече има собствено мнение за повечето въпроси около себе си.

Какво те занимава в момента, което би било полезно да споделиш с другите? От професионална гледна точка – разработваме сайт, който да бъде конкурентен на световните лидери в областа на персонализираните текстилни продукти. Ще дадем възможността на хората на изкуството, да рекламират и популяризират своите продукти, и разбира се да печелят от това. Скоро ще научите за сайта – обещавам.

jciКакво те мотивира да работиш за JCI и какво ти дава участието в мрежата? В последните години организацията успешно организира годишната класация на 10-те най-изявени млади личности на България (TOYP). 

Създаването и развитието на JCI България всъщност е една от сбъднатите ми мечти. Организацията е мястото, на което младите активни хора, реализират своите мечти за един по-добър град/държава/свят по един изключително приятен начин, изпълнен с положителни емоции, и свързан с придобиването на много безценни знания. Не на последно място застават и контактите с млади проактивни личности от целия свят, и всички бизнес възможности, които произлизат от подобни отношения.

Най-красивото в реализирането на мечтата JCI, е че младите хора тук, вече имат организацията около която да се обединят, и която да им предостави основите за положителна промяна първо в самите тях, а след това и в другите около тях. Организацията променя живота на всички българи към по-добър, както се вижда от успехите ни през последните години.

На мен конкретно, JCI ми даде много нови и безценни контакти, изключителни колеги, които се превърнаха в близки приятели, много знания, но най-вече спокойствие, че утрешния ден ще е по-добър!

Как ще обясниш на баба ти какво е иновация? На баба ми няма как, уви. На дядо ми (93 годишен човек с младежки дух и сърце) ще го обясня така – това, което вие сте правили преди години, но по нов, лесен, евтин и бърз начин. Ако продукта или услугата не е съществувала по онова време използвам метода – представи си, че …

В предприемаческото ДНК задължително има … креативност във всяка клетка и неизчерпаем заряд на мотивация, които да не ти позволява да се откажеш…и в най-трудните моменти.

Любим предмет по време на магистратурата е Иновативни Бизнес Модели. Преподавателите,  които споделиха безценно ноу-хау и опит и амбицираха всички ни да мислим, но не по начина, по който всеки от нас беше свикнал, а в канава. Предметът подреди разбърканите ми мисли и дейности в една красива и прегледна схема, което ми отвори очите за още повече идеи (точки на напрежение) и решения.

Полезни бизнеси уроци, които научи по време на магистратурата са… всичко, което се случва по света има значение и оказва влияние върху всеки бизнес. Финансите са в основата на всичко. И в най-невероятната идея, която ти хрумне, най-вероятно ще има хляб, а е твърде възможно някой, някъде вече да е в процес на реализирането й.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.