04 юли

mief_steps_fb_webclicksВ рубриката „Моята голяма стъпка“ споделяме вдъхновяващите истории на възпитаници и студенти на Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси – съвместен продукт на ВУЗФ и The Business Institute. Програмата предоставя практично образование, основано на бизнес казуси, симулации и методологии от световни университети, директна връзка с бизнеса и среда от съмишленици.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.

Гордеем се с нашите студенти и възпитаници, които вече правят своите големи стъпки в личното и професионалното си развитие.   Радваме се да ви запознаем с Георги Чипов, изобретател, предприемач и възпитаник на магистърската програма по Иновации, предприемачество и финанси. Той е основател на Smart Hand и Arthesis Covers.

Какво те занимава в момента, което би било полезно да споделиш с другите? В момента проектирам гривна за Join The Players, чрез която ще можем да предоставим статистики като тези от професионалният футбол, но за аматьорски срещи. Собствен проект, по който се занимавам в момента е и бордова игра, с която вече събрахме €50 000 в Kickstarter.

Кои са топ 3-те неща, които са ти най-ценни от привличането на финансиране – от една страна, чрез дялова инвестиция от Eleven, от друга – crowdfunding кампаниите?Chipov

  • Най-важният урок е да си напишеш домашното преди да започнеш да търсиш инвестиция. Да анализираш и тестваш хипотезите си. Ако имаш хубави данни, ще е лесно да се намери инвеститор.
  • Намирането на първа инвестиция не е трудно и само по-себе си не е успех. Трябва да не се подаваш на еуфория и да влизаш в комфортна зона.
  • Много е важно да има комуникация с инвеститорите след самата инвестиция. В най-добрият случай среща, ако не е възможна, то тогава по мейл, но не по-рядко от веднъж в месеца.

Как ще обясниш на баба си какво е иновация? Иновацията е нов подход към даден проблем. Може да е в бизнес модела, в производствените линии, в маркетинга, в продукта. От продуктова гледна точка, иновацията е изобретение, което е достигнало до хората, които се нуждаят от него.

В предприемаческото ДНК задължително има отдаденост.

Любим предмет по време на магистратурата еНе мисля, че има предмет, който да се откроява много за мен. Аз искам да видя цялата картинка, а всеки предмет показваше различна част от нея.

Полезен бизнес урок, който научи по време на магистратурата е: Успешният бизнес изисква правилно планиране и анализ на информацията, която получаваме непрекъснато.

Ако и вие сте готови за следващата си голяма стъпка, вземете стипендия и станете част от Магистратура по иновации, предприемачество и финанси. Разберете повече как тук.